Implant Tedavisi

İmplant bir ya da daha fazla diş kaybı yaşayan hastalara uygulanan tedavi yöntemidir. Diş eksikliği hastada periodontal ve fonksiyonel birçok problemlerin oluşmasına neden olur. Implantların yapılabilmesi için belirli bir kemik seviyesinin olması gerekmektedir. Kemik seviyesi uygun olmadığı durumlarda önce hastaya çene kemiği yapılması gerekmektedir. İmplant kemik gelişimini tamamlamış olan herkese uygulanmaktadır. Diyabet, kalp, tansiyon gibi kronik sistemik hastalıkları olan kişilerde de uygun profilaktik önlemler alınarak ve hastanın hekimi ile konsültasyon yapılarak implant yapılabilmektedir.

Kişinin sistemik bir problemi yoksa hasta muayene randevusuna geldiği gün implant yapılabilir. İmplant yapıldıktan 3-6 ay sonra ise Implantın üzerine kuron yapılabilir. Bu süre içerisinde hastanın sosyal durumunu zorlamamak için hastaya geçici dişler yapılabilir. İmplantlar yapılıp üzerine diş takıldıktan sonra ömür boyu kullanılabilir, ancak kişinin ağız hijyenine maksimum özen göstermesi gerekmektedir. Ağız hijyeni iyi olmadığı takdirde kişinin kendi dişleri gibi implantın da ömrü kısalabilir. Bunu önlemek için tüm dişleri günde 3 defa 3 dk. boyunca fırçalamak, ara yüz temizliğini diş ipi ya da ara yüz fırçaları ile sağlamak gerekmektedir.

İmplant tedavisinin diğer tedavilere olan avantajı , dişsiz olan bölgenin dişli hale gelmesi sırasında hastanın kendi dişlerine herhangi bir müdahalede bulunulmadan sadece diş eksikliği olan bölgenin tedavi edilebilmesidir. Hastanın eksik diş nedeniyle kaybettiği çiğneme fonksiyonunu geri kazandırmaktadır. Hasta ağız hijyenine önem gösterdiği sürece implant ömür boyu ağızda kalabilir, hasta kendi dişi gibi kullanabilir.

İmplantlar tamamen vücuda uyumlu (bio uyumlu) ve uzun yıllardan beri kullanılan materyallerden yapılmaktadır. Alerjik reaksiyon olma olasılığı çok düşüktür.

İmplant titanyum olduğundan kanser yapmaz.

Diş implant nedir ?

•Diş implantlar kemik kaybını önler. Bu, şu demektir: Normalde bir dişiniz çekildiğinde çekilen bölgedeki kemik dokularında erime olur. Bu istemediğimiz bir fizyolojik erimedir. Diş çekildikten hemen sonra o bölgeye implant uygulanırsa kemik kaybı oluşmaz. Böylece o bölgede kemik kaybı olmadığı için dişeti çekilmesi de görülmez

• Normalde size sabit bir köprü yapılırken boşluğa komşu iki dişiniz de kesilmek zorundadır. İmplantlar sadece çekim boşluklarına yapılır ve yan iki dişe hiç dokunulmaz.

• Çiğneme sırasında kendi doğal dişiniz gibi kullanabilirsiniz.

•Ve tabii ki gülümserken kaybettiğiniz özgüven duygusunu yeniden kazanırsınız.

Diş implantlar her yaşta uygulanabilir mi?

Kemik gelişimini tamamlamış tüm bireylerde implant uygulanabilir. Bu yaş kadınlarda 15-16, erkeklerde 17-18′dir. İmplant uygulaması için üst yaş sınırı yoktur; genel sağlık durumu uygun olan kişilere yapılır. Özellikle yaşlı kişilerde diş kayıpları daha çok olduğu için, kemik erimelerine bağlı olarak protez tutuculuğunda sorun yaşandığından ileri yaşlarda olanlar implant gereksinimine daha çok ihtiyaç duyarlar. Dolayısıyla yaşlı bireylerde diş implantlar uygulamaları gençlere göre daha fazladır.

Implantların yerleştirilmesi için uygulanan tedavi aşamaları nelerdir?

İmplant tedavileri iki aşamadan oluşur. Cerrahi aşama ve üst yapı aşaması. İmplantlar cerrahi işlemle yerleştirildikten sonra belli bir süre beklenir. Bu bekleme süresi implantın çene kemiğiyle biyolojik olarak kaynaşması için gerekli olan süredir.

Bu süre geçtikten sonra ikinci aşama olan üst yapım aşaması ise ortalama bir haftada tamamlanır.

Operasyon sırasında ağrı olur mu?

Dental implantlar, implant başına 5-10 dakikalık sürelerde hastanın uyutulmadığı lokal anestezi altında yapılan müdahalelerle çene kemiğine yerleştirilir. Bu amaçla basit bir dolgu işlemi için yapılan lokal anestezi uygulanır.

İmplantın Ömrü Ne Kadardır?

Uygun koşullarda, implantın ömrü belirli yıllarla ifade edilemez. Doğru planlanmış bir implant iyi bir teknikle çene kemiğine yerleştirilmiş ve üzerine uygun bir protez yapılmış ise ayrıca hasta bakım ve hekim kontrolleri düzenli ise implantın ömrü yaşam boyudur denebilir.

İmplantta Başarı Oranı

Her şeyden önce hastaya doğru tanının konulması, hekim tarafından uygun cerrahi ve uygun üstyapının yapılmış olması gerekir. Uygulama sonrasında hasta tarafından implantın temizlik ve bakımının doğru yapılması gerekmektedir.