SAÇ EKİMİ YÖNTEMLERİ

Dünya üzerinde saçları ile ilgili sorunları olan insan sayısı saymakla bitmez. Bu insanlar için gerek alternatif tıpta gerekse modern tıp dünyasında birçok çözüm vardır. Kimyasal ya da doğal ilaçlar, bazı beslenme tavsiyeleri gibi tedavi şekilleri bu çözümlerden bazılarıdır. Bu çözümlerin içerisinde en kalıcı yöntem ise saç ekim işlemidir.

Saç ekimi oldukça uzun zamandır denenen bir tedavi uygulaması olup, FUT adı verilen yöntem sayesinde geçerlilik kazanmıştır. Bu yöntem enseye atılan dikişler sebebi ile bıraktığı iz, hissizlik ve uyuşukluk gibi sebeplerden ötürü insanların saç ekiminden sakınmalarına sebep olan bir yöntemdi.

Günümüzde ise saç ekimi eziyet olmaktan çıkmış ve insanlar tarafından sıkça tercih edilen bir tedavi yöntemine dönüşmüştür. Bu durumun oluşmasında ki en büyük etken ise 2000’li yılların başında uygulanmaya başlayan ve popüler olmaya başlayan “FUE Yöntemi”dir. Bu yöntemde, FUT yönteminin aksine enseden şerit şeklinde deri alınmaz, saç kökleri tek tek alınır. Alınan bu saç kökleri özel ısıda, özel sıvının içinde bekletilerek saç ekimi yapılacak bölgeye yerleştirilir. FUE yönteminde, diğer yöntemde olduğu gibi kanama ve kalıcı izler gibi durumlar oluşmamaktadır. Bu da zaten bu yöntemin en büyük artısıdır. Saç ekim uzmanları da saç ekiminde FUT yöntemi yerine FUE yöntemini tavsiye etmektedir.

SAÇ EKİMİ SÜRECİ

Saçlarının döküldüğünden şüphelenen kişinin atacağı ilk adım saç sağlığı merkezine başvurarak bir uzman doktora gözükmesi olmalıdır. Kesinlikle bir uzman doktora gözükmeden piyasada bulunan tıbbi veya doğal denilen ürünlerin kullanılmaması gerekmektedir. Uzman doktorların saç dökülmesi olan kişiye uyguladıkları tıbbi tedaviler ile saç dökülmesini hafifletebilir ve zayıf saçların güçlenmesini sağlar. Saçlı deride artık seyreklik ve saçlı deride belirgin açılmalar var ise saç ekimi planlanır.

Günümüzde hemen hemen bütün uzmanlar FUE olarak bilinen, en az acı veren ve kanamasız olan saç ekimi yöntemini tercih ederler. Bu yöntemde saç ekimi yapılacak bölgenin öncelikle fotoğrafı çekilir, arşiv oluşturulur. Saç alınacak donör alanın ve ekim sahasının gerekli analizleri yapılır, kişinin yaşı, yüz oranı dikkate alınarak yeni saç çizgisi planlanır ve çizgi sabitlenir. Tekrar arşiv için fotoğrafları alınan hasta ameliyata alınır. Operasyon öncesinde kişiye sınırlı (lokal) uyuşturma uygulanmaktadır. Bundan sonra ense ve kulak arka çevresinde bulunan saç kökleri ( greft) tek tek alınarak taşıdıkları greft sayısına göre sınıflandırılır. Özel ısıda ve sıvı içinde bekletilen greftler saç ekiminin ikinci aşaması yani kanal açılması işleminden sonra tek tek açılan kanalların içine nakledilir. Ortalama 6 saat süren bu operasyonun ardından hasta herhangi bir bandaja gerek kalmadan taburcu edilmektedir.

Ense ve kulak çevresinde saç kökleri dökülmemeye programlandıklarından dolayı bir saç ekimi operasyonunda bu bölge tercih edilmektedir. FUE yöntemi ile yapılan bu operasyondan sonra saç ekiminin yapıldığı yerde iğne ucundan daha küçük izler kalmaktadır. Bu yara izleri kişiyi rahatsız etmeyecek ve saçların uzamasıyla birlikte görülmeyecektir. Ayrıca bu yöntem saç ekimi sırasında kanamaları en aza indirmektedir. FUE yöntemiyle saç ekimi operasyonu olan kişi aynı gün taburcu edilmektedir.

Saç ekimi operasyonunun yapıldığı gün ve ertesi gün dışarı çıkılmaması, evde dinlenilmesi önemlidir. Çok gerekmediği sürece hasta herhangi bir işle meşgul olup kendisini yormamalıdır.

Baş bölgesinin ilk yıkama işleminin hastanede veya klinikte uzmanlar tarafından kontrol edildikten sonra yapılmasında fayda vardır. İlk yıkama işleminin operasyondan en erken 24 saat, en geç 72 saat sonra yapılması gerekir. Yıkama işleminden önce saç ekimi bölgesi üzerine bir miktar yumuşatıcı losyon sürülmesi kurumuş kabukların yumuşamasını sağlar. Ardından saçlar ılık bir su ile durulanır ve losyondan arındırılır. Yıkama işlemi sırasında özel medikal şampuan kullanılmalı ve sürtme ve darbelerden kaçınılmalıdır.